Kas gyvena ant neplautų vaisių ir uogų?

Grybai pasaulyje užima praktiškai visas įmanomas ekologines nišas. Mielės, vienaląsčiai mikroskopiniai grybai taip pat randamos visur: dirvožemyje, vandenyje, ore ir net gyvūnų organizmuose (taip pat ir žmogaus). Mums mielės gerai žinomos dėl teikiamos naudos ir žalos.

Daugeliui mielių geriausios gyvenimo sąlygos yra ant vaisių bei uogų, kurių  išskiriamas cukrus yra pagrindinis maisto medžiagų šaltinis mielėms.

         Gamtos tyrimų centro Genetikos laboratorijos mokslininkai  tiria ant Lietuvoje augančių   vaisių bei uogų  paviršiaus esančių mielių ir kitų mikroorganizmų (virusų bei bakterijų) įvairovę. Ištyrus mielių morfologiją bei taikant šiuolaikinius DNR tyrimo metodus, nustatomos jų rūšys. Mielės stebina ne tik išvaizdos įvairove, tačiau ir skirtingomis savybėmis.

Ant neplautų vaisių ir uogų yra gausybė mikroorganizmų – virš 300 skirtingų rūšių mielių ir bakterijų ant vieno augalo. Nustatyti mielių rūšį nėra lengva, tačiau tai labai svarbu atlikti, siekiant įvertinti kokių mielių – naudingų ar kenksmingų – dažniau sutiksime mėgaudamiesi Lietuvos gamtos turtais. Apibendrinant kelių metų (2015-2019) tyrimų duomenis galima teigti, jog vienos iš dažniausiai ant lietuviškų vaisių ir uogų aptinkamų mielių priklauso Hanseniaspora ir Metschnikowia gentims. Šios mielės ne tik nekenkia žmogui, bet ir yra naudingos – pasižymi antimikrobinėmis savybėmis – stabdo kitų (dažniausiai žalingų) mielių, pelėsių bei bakterijų augimą, todėl dažnai naudojamos maisto pramonėje.

Lygiai taip pat ant vaisių ir uogų knibždėte knibžda gausybė žmonėms ne itin malonių mikroorganizmų. Vieni dažniausiai pasitaikančių Candida, Cryptoccocus ir Rhodothorula genčių atstovai. Manoma, jog šie mieliagrybiai sukelia žmonėms ligas ir yra itin pavojingi. Tiesa,  šioms mielių gentims priklauso virš 400 rūšių, o susijusios su žmonių bei gyvūnų ligomis yra tik pavienės. Tuo tarpu kitos yra naudojamos biotechnologijoje, pvz. sintetina medžiagas, iš kurių gaminami dirbtiniai saldikliai,   skaido naftos produktų teršalus, farmacijoje (vaistų nuo ŽIV gamyboje), žemės ūkyje (apsaugo kaulavaisius ir citrusinius augalus nuo pelėsių), moksliniuose tyrimuose.

Dar ant vaisių ir uogų sutinkamos mielės, kurios gali būti tiek naudingos žmogui, tiek ir žalingos, iš jų itin verta paminėti dažnai pasitaikančias Aureobasidium bei Pichia gentis. Aureobasidium mieliagrybių grupei priklauso oportunistiniai patogenai, tai reiškia, kad ji pavojinga žmogui tampa tik tada, jei jo imuninė sistema yra nusilpusi arba sergama imunodeficitinių virusų sukeltomis ligomis. Visais kitais atvejais žmogaus organizmas yra prisitaikęs ligos sukėlėją sunaikinti. Pichia gentis labai įvairialypė: tarp šios genties mielių yra tokių, kurios sukelia vaisių puvinį, žmonių ir gyvūnų ligas, gadina vyną, tačiau kitos naudojamos moksliniuose tyrimuose, biotechnologijoje, farmacijos pramonėje, turi antimikrobinių savybių ir gali būti naudojamos žemės ūkyje įvairių pasėlių apsaugai nuo žalingų mikroorganizmų.

Nuo Lietuvoje augančių vaisių ir uogų išskirtos mielės suteikia naujų galimybių mielių įvairovės, paplitimo ir prisitaikymo prie temperatūros bei kitų gamtinių sąlygų, tyrimams. Taigi, susipažinę su moksliniais tyrimais galite patys įvertinti, kuo rizikuojate pasikliaudami sėkme, kad sutiktos mielės bus jums draugiškos...

 

                                                               Gamtos tyrimų  centro informacija